Din web browser er forældet. Opdater din browser for mere sikkerhed og den bedste oplevelse på denne side.

Kort om venture som aktivklasse og investering

Hvad er venture capital og hvad er en vækstvirksomhed?

Hvad er venture?

Venture omfatter start-ups og vækstvirksomheder indenfor stort set alle brancher, som typisk er nyere virksomheder på forskellige stadier som man vurderer har et enormt vækstpotentiale. North Ventures investerer primært i vækstvirksomheder, der hører under den mere modne del af venture, hvor virksomheden typisk er kommet langt på deres rejse og har bevist at de kan vokse hurtigt.

Venture som investering

Risikospredning

Venture capital er en vigtig byggeklods i en balanceret portefølje. Investering i alternative investeringer som venture capital kan hjælpe dig med at opnå større stabilitet og bedre risikospredning i din samlede portefølje uanset markedsforholdene, og samtidig øge mulighederne for at outperforme markedet med væsentlig højere afkast.

Investering i Venture Capital er et supplement for den erfarne investor med relevant risikoprofil på lige fod med andre alternative investeringer som f.eks. ejendomme, råvarer, grøn energi, infrastruktur og private equity.

Historisk performance for venture

Tilbage i 2013, hvor unicorn-begrebet for alvor opstod, eksisterede der 40 private selskaber i verden, som var mere end én milliard dollar værd. Ved udgangen af 2021, ni år senere, er tallet steget til 1158 selskaber, hvilket er 29 gange flere end i 2013. Alene i 2021 opnåede 586 private selskaber status som unicorns globalt. Det fortæller i høj grad noget om den værdi og de afkast der bliver skabt inden for Venture Capital, og hvor hurtigt området generelt udvikler sig.

Bedre afkast

Venture Capital har som aktivklasse historisk set skabt markant bedre afkast end stort set alle andre aktivklasser herunder børsnoterede aktier. Det er uanset om man kigger på data fra perioderne de sidste 5, 10, 15 eller 25 år. Kigger man på perioden fra 2009 og frem til 2021 som har været en af de bedste perioder for f.eks. børsnoterede aktier og de offentlige markeder, så har investeringer i Venture Capital stadig outperformet på afkast.

Markedet slår nye rekorder

Globalt blev der i 2021 samlet investeret $643 mia. i Venture Capital, hvilket er det højeste beløb nogensinde og 92% mere end de $335 mia. der blev investeret i 2020. Markedet forventer at 2022 bliver et nyt rekordår og at den positive udvikling også vil holde på længere sigt. Blandt de væsentligste årsager bag udviklingen er bl.a. at der alene i løbet af de sidste 10 år er kommet dobbelt så mange startups i verden, som årligt modtager venture funding. Samtidig er der også kommet langt flere professionelle investorer med fokus på venture.